Leestijd: 4 minuten
68 x gelezen

aeropress koffie

aeropress koffie

Een koffiemaker van plastic, kan niet zo veel voorstellen, zou je denken. Maar de AeroPress bewijst het tegendeel. De AeroPress bestaat nog niet zo heel lang, uitgevonden in 2005, maar is inmiddels razend populair. Bij koffieliefhebbers thuis én in de specialty coffee koffiebar! Tijd om de AeroPress eens beter te bekijken.

Hoe werkt een AeroPress?

De Aeropress is een handzame cafetière die is gemaakt van plastic.
Je hebt een cilinder met aan de ene kant de filterdrager. Aan de andere kant zet je de ‘zuiger’. Met deze zuiger druk je het water handmatig door de versgemalen koffie en je filterdrager. 

De smaak van AeroPress koffie

Het leuke aan koffie zetten met de AeroPress is dat de smaak die je uit de koffie kunt halen heel gevarieerd is. Doordat je het water handmatig door de versgemalen koffie duwt en de extractietijd wat langer is, krijg je een koffie die helder is en waarbij je de aroma’s goed proeft. De smaak hangt natuurlijk ook af van de maalgraad, hoeveelheid koffie en uiteraard de type koffiebonen.

AeroPress koffie maken

Dan is het nu tijd om eens een lekkere kop koffie te zetten met de AeroPress. Wat heb je hiervoor nodig?

Dit is ook interessant voor jou:  Zelf ijskoffie maken

Start met 15gram koffie (korelgrootte fijn. Denk aan de structuur van zand of tafelzout) en 200ml water. Dit is een mooi startpunt om je ideale kop koffie af te stellen. Wil je wat sterkere koffie, doe dan wat meer koffie. En speel met de doorlooptijden. Afhankelijk van met welke methode je de koffie met de AeroPress gaat maken, heb ik hieronder een korte instructie geschreven. 

De traditionele methode

Als je kiest voor de traditionele methode plaats je het filter in de filterdrager. Je maakt altijd eerst het filter even nat met water (zet dit deel van AeroPress dan wel al op het koffiekopje of -mok). De papieren smaak van het filter gaat er dan vanaf en straks niet in je koffie terecht. Ook wordt de AeroPress al een beetje verwarmd. Gooi dit water weg. Zet de AeroPress met de filterkant terug op je koffiekop of -mok. Het kan ook een koffiekannetje zijn als je meer koffie zet.

  • Maal je koffie, fijne maling ter grootte van een zand of tafelzout, en doe dit in de AeroPress.
  • Schenk eerst een klein beetje water op de gemalen koffie, zodat het net onder water staat.
  • Wacht zo’n 30 seconden, zodat de koffie kan bloomen. Hierdoor kan het water straks alle aroma’s uit de koffie opnemen.
  • Schenk daarna de rest van het water, maximaal tot nummer 3 op de Aeropress. Even roeren met een lepel. Zet de de zuiger erop.
  • Wacht even, dit mag tot een minuut zijn en pers het water door de filterdrager in 20 à 30 seconden.

De omgekeerde methode

Bij deze methode doe je een aantal dingen andersom. 

  • Maal je koffie, fijne maling ter grootte van een zand of tafelzout, en doe dit in de AeroPress.
  • Maak eerst het papieren filter weer nat voor de papieren smaak te laten verdwijnen. 
  • Zet de zuiger nu op het onderste gedeelte. Niet helemaal, zo’n 1 a 2 cm. Let erop dat de rubberen ring de boel goed afsluit. 
  • Dan draai je de AeroPress om. 
  • Vul nu de cilinder met je gemalen koffie
  • Schenk je er weer een klein beetje warm water op om de koffie  te laten bloomen.
  • Vul de cilinder daarna met de rest van het water (tot nummer 2 op de Aeropress) en roer het een beetje door.
  • Vervolgens schroef je de natte papieren filter op de filterhouder.
  • Als laatste draai je de AeroPress weer om, zodat de filterhouder op je koffiemok of kannetje staat.
  • Wacht even, dit mag tot een minuut zijn en pers het water door de filterdrager in 20 à 30 seconden.
Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating / 5. Stemmen

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram