Leestijd: 3 minuten
1.186 x gelezen

Bodemloze filterdrager

Naked portafilter

Zie je weleens op een indrukwekkende manier koffie uit een filterdrager lopen? Grote kans dat je dan zit te kijken naar koffie die wordt gezet door een bodemloze filterdrager. Een zogeheten Naked portafilter? Een wat? Ja, ook ik moest even zoeken toen ik er eentje voor thuis wilde aanschaffen. En nu ik er een heb, steel ik thuis de show! Ik leg je uit wat een bodemloze filterdrager (naked portafilter) precies is, hoe je er goede koffie mee zet én waar deze filter je mee kan helpen als het gaat om je koffieskills verder ontwikkelen. 

Naked portafilter

Koffieskills verbeteren met de bodemloze filterdrager

‘Mooie’ koffiezetten met de bodemloze filterdrager gaat dus niet vanzelf. Het is hierbij heel belangrijk dat je de gemalen koffie in het filter gelijkmatig verdeelt én recht aandrukt. Want channeling (het water loopt door het schuin aandrukken dan niet recht door de gemalen koffie, maar vindt z’n weg via de zijkanten.) ligt met het gebruiken van de bodemloze filterdrager op de loer. En dat is nou net het mooie voor het verbeteren van de aandruktechniek. Krijg je een mooie straal vanuit de Naked portafilter? Dan heb je de aandruktechniek (tampen) goed onder de knie!

Dit is ook interessant voor jou:  Tips voor een koffiebeker to go
Naked portafilter
Oefenen, oefenen, oefenen

filterdrager schoonmaken

Een bodemloze filterdrager schoonmaken is eigenlijk een fluitje van een cent. Doordat er geen uitlopers op zitten, maar enkel je filterbakje, maak je deze goed schoon. Dit doe je door het filterbakje goed te laten weken in heet water met het reinigingsmiddel voor je machine. Je filterdrager zelf maak je goed schoon met water en niet al te veel poespas. Zeker bij die mooie bodemloze filterdragers van hout:)

Tip: Tijdens het koffie zetten kun je je filterdrager en filterbakje schoon houden door ze na elke zetbeurt even schoon te maken met een baristadoek.

Handtekening