Leestijd: 3 minuten
820 x gelezen

Koffie zetten met cafetière

Cafetière

Dat je lekkere koffie kunt zetten zonder poespas bewijst de cafetière wel. Koffie zetten met cafetière kan namelijk iedereen. Wat is een cafetière en hoe zet je er koffie mee laat ik je zien!

Wat is een cafetière?

Een cafetière noemen ze ook wel een French press. Het is een glazen pot met een plunjer met een metalen filter. Meer is het eigenlijk niet. De techniek zorgt voor eenvoudige, maar heerlijke koffie. De smaak van de koffie is vol. Dit komt omdat de koffie lang met het water in contact komt tijdens het lang trekken van de koffie. Ook glippen er koffiedeeltjes door het filter die vol smaak zitten. 

Recept cafetière

Voor 250 ml koffie gebruik je 18 gram gemalen koffie (maalgrofheid ter grootte van tafelzout). Doe de gemalen koffie in de cafetière. Schenk het net niet meer gekookte water in de cafetière. Laat de koffie zo’n 4 minuten trekken. Na 1 minuut kun je even rustig roeren met een lepel om alle koffie goed in contact te laten komen met het water. Na 4 minuten doe je het deksel van de cafetière erop en duw je de koffie die in het water zweeft met de plunjer met filter rustig naar beneden. Probeer geen koffie langs het filter te laten komen. Schenk daarna de koffie in je koffiekop of koffiekan. Laat de koffie niet in de cafetière zitten, want dan wordt de koffie te bitter.

Tip: Dit recept kun je zelf aanpassen. Vind je de smaak te bitter? Dan kun je de koffie iets minder lang laten trekken. Vind je de koffie te zuur, dan kan je het wat langer laten trekken. Ook met de grootte van de korrel van de gemalen koffie kun je experimenteren. Hoe fijner de maalgraad, hoe meer smaak. Maal niet te fijn voor koffie zetten met een cafetière. De koffie gaat dan namelijk door je filter heen.

Dit is ook interessant voor jou:  Filterkoffie zetten met de Hario v60

Wist je dat het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 1 kop koffie uit een cafetière te drinken? Dit komt door het cholesterolverhogende effect. Cafetièrekoffie heeft veel stoffen die je cholesterol verhogen doordat het filter toch ook altijd wat koffiedeeltjes doorlaat.

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram