Leestijd: 4 minuten
1.246 x gelezen

Chemex koffie zetten

Chemex koffie zetten

Wat ziet de chemex er toch mooi uit! En dat je er eenvoudig heerlijke filterkoffie mee kunt zetten, maakt de chemex nóg mooier. Ik leg je uit wat je voor chemex koffie nodig hebt en deel een heerlijk recept met je!

Chemex koffie

De chemex is mooi van glas en heeft een stijlvolle houten kraag. De typische zandlopervorm heeft ook echt een functie. Het bovenste deel is de filterdrager en zorgt ervoor dat de koffie extra lang in contact is met de koffie. Het onderste deel is de koffiepot waaruit je de koffie kunt schenken. De chemex zorgt ervoor dat jouw kop koffie zo heerlijk licht en fruitig smaakt. Chemex koffie is een zogeheten pour over zetmethode. Je giet zelf het water in het filter met gemalen koffie. Hierdoor bepaal jij hoelang de doorlooptijd van de koffie is. En zoals je weet, bepaalt dit onder andere de smaak van je koffie. 

Chemex koffie zetten

Je hebt voor chemex koffie zetten het volgende nodig:

 • Een chemex :) Je hebt verschillende groottes van de chemex. Kies je chemex voor 3 kops, 6 kops of 8 kops.
 • Chemex filter: deze zijn extra dik, waardoor de oliën het filter achter blijven en niet in je koffie komen. Let goed op dat je de juiste grootte koopt! (afhankelijk van de grootte van je chemex).
 • Een opschenkkannetje (waterketel): hiermee heb je maximale controle over de hoeveelheid en de techniek van het water opschenken.
 • Een weegschaal (digitaal) met time of een losse timer
 • Gemalen koffie: Kies voor lichtgebrande koffiebonen. Deze koffiebonen hebben de complexe smaken nog in de boon. Met de chemex haal je deze smaken naar boven. Maal de koffie grof (grootte kristalsuiker). Omdat het filter dik is, loopt de koffie altijd wat minder snel door. Door het grover te malen, versnel je de doorlooptijd. Uiteraard kun je zelf variëren met de grofheid. Dat is het mooie van deze zetmethode. Ontdek wat je lekker vindt:)
Dit is ook interessant voor jou:  Recept cappuccino ijsjes

Recept chemex koffie

Voor chemex koffie kun je de volgende koffie-waterverhouding als uitgangspunt nemen: 60 gram gemalen koffie per 1 liter water. Nu ga je vast geen liter koffie zetten met de chemex. Voor 250 liter water kun je dan 15 gram gemalen koffie gebruiken. Tip: maal de koffie zelf (bijvoorbeeld met deze koffiemolen), vlak voordat je koffie met de chemex zet. Versgemalen koffie heeft nog alle smaken nog. Na een kwartier gaat een deel van deze smaken al verloren. 

Stap voor stap koffie zetten met de chemex

 1. Maal de gewenste hoeveelheid: mijn recept is 60 gram koffie voor 1 liter water. Dus als je 500 gram water wilt gebruiken, gebruik je 30 gram koffie. Wil je 250 gram water, dan gebruik je 15 gram gemalen koffie.
 2. Plaats je chemex filter in de chemex. 
 3. Maak het filter rondom nat. Dit zorgt ervoor dat je chemex wordt voorverwarmd en dat er geen papiersmaak van het filter in je koffie terecht komt.
 4. Schenk je het water uit je chemex.
 5. Doe je gemalen koffie in het filter en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is door de chemex beetje te schudden.
 6. Schenk eerst wat water met cirkels van binnen naar buiten op de koffie voor de zogeheten bloom fase. Stop met schenken als alle koffie nat is. Laat rusten voor 30 seconden. De bloom fase zorgt ervoor dat alle gassen vrij komen en het water alle smaken uit de koffie kan halen.
 7. Schenk vervolgens, weer met cirkels van binnen naar buiten, tot de gewenste hoeveelheid water. Zorg dat het water het filter niet raakt met het opschenken.
 8. Na 3,5 tot 4 minuten moet al het water in de kan zitten. Duurt het langer dan 3,5 minuut? Dan moet de koffie nog iets grover worden gemalen. Korter? Dan moet je wat fijner malen.
Dit is ook interessant voor jou:  Cafetière koffie

Verschil Chemex en Hario V60

De zetmethode van de chemex en de Hario V60 lijken best op elkaar. Maar toch zijn er verschillen. Zo is het filter van de chemex dikker, waardoor er minder oliën in je koffie terechtkomen. Maar ook de doorlooptijd van de koffie is bij een chemex langer, waardoor er langere extractie plaatsvindt. Deze 2 dingen maken je koffie echt anders. Zo smaakt de koffie van de chemex vaak wat bitterder. 

Check de video van koffiekenner James Hoffman om te zien hoe je chemex koffie zet en leer nog meer over de chemex!

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram