Leestijd: 3 minuten
4.288 x gelezen

Cremalaag op koffie

cremalaag

Het hoort er gewoon bij, dat aantrekkelijke laagje op je espresso. Wat is dat eigenlijk? Dit is crema. De crema zorgt niet alleen voor een laagje koffie vol aroma’s. Crema vertelt heel veel over de kwaliteit van de espresso die je voor je hebt. Wist je dat filterkoffie geen cremalaag heeft?

Wat is crema?

Crema bestaat uit suikers en oliën die vrijkomen als je je bonen maalt. De olie blijft drijven en dat creëert de cremalaag. 

Crema is het resultaat van verschillende factoren:

  • De versheid van je koffiebonen
  • De druk van je espressoapparaat 
  • De temperatuur van het water
  • De hoeveelheid en fijnheid van de gemalen koffie

De kleur van je cremalaag vertelt de volgende dingen:

  • De cremalaag is heel licht: er is sprake van onderextractie (het water is te snel door de koffie gelopen). Dit kan komen doordat de temperatuur van het water waarmee de koffie is gezet niet heet genoeg is. Het water neemt niet genoeg koffie op en maakt de koffie slap. De lichte cremalaag kan ook komen doordat de koffie te grof gemalen is of er te weinig koffie is gebruikt.
  • De cremalaag is heel donker: dan is er sprake van overextractie en smaakt de koffie bitter. Met een heel donkere cremalaag kan de watertemperatuur té heet zijn. Hierdoor neemt het water te veel koffie op. Maar het kan ook zijn dat de koffie grover moet worden gemalen of dat er minder koffie moet worden gebruikt.
Dit is ook interessant voor jou:  Third wave coffee

Hoe dik moet de cremalaag zijn?

De dikte van de cremalaag wordt onder andere bepaald door de versheid van de gemalen koffiebonen die je gebruikt. Hoe verser gemalen, hoe dikker de cremalaag. 

Goed om te weten: hoe donkerder je bonen zijn gebrand, hoe meer oliën en suiker verloren zijn gegaan. Hierdoor krijg je bij donkergebrande bonen sowieso een dunnere cremalaag. 

Een goede cremalaag

… blijft minimaal 2 minuten in tact.

… heeft met de espresso een verhouding van ongeveer 1/10. 

… wordt nog altijd het beste met (een deel) robustabonen. Deze hebben een hoog oliegehalte.

… geeft de espresso een vollere smaak en een langere nasmaak.

… krijg je vooral van koffiebonen die zijn verwerkt met de ongewassen methode. Bij deze methode blijven de oliën en suikers behouden.. 

Cremalaag koffie

Trouwens, ben je nog op zoek naar een goede espressomachine? Ik heb een review geschreven over de topper Solis Grind & Infuse 115a. Naar mijn mening de beste espressomachine voor thuis!

Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 5 / 5. Stemmen 2

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram