Leestijd: 3 minuten
95 x gelezen

Decafe koffiebonnen

Decafe koffiebonen

In koffiebonen zit cafeïne. Want de koffieplant maakt cafeïne aan om zich te beschermen tegen parasieten en ziekten. Als je op zoek bent naar decafe koffiebonen, is het goed om te weten dat er eigenlijk helemaal geen koffiebonen zonder cafeïne bestaan. Cafeïne wordt bij cafeïnevrije koffie uít de koffieboon gehaald. Hoe doen ze dat en is decaf dan wel echt helemaal zonder cafeïne?

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Grappig toch, dat cafeïnevrije koffie moet worden gemaakt?! Je haalt eigenlijk een essentieel onderdeel van de boon eruit. Zonde, zou je denken. Maar natuurlijk een uitkomst voor mensen die graag koffie drinken, maar geen cafeïne binnen willen krijgen. Hoe halen ze de cafeïne uit de koffieboon?

  • DCM-methode: de nog ongebrande koffiebonen worden geweekt in dichloormethaan. Dit is een soort oplosmiddel. Als de cafeïne uit de boon is opgelost, worden de koffiebonen gestoomd om alle resten van het middel te verwijderen. 
  • Met water en ethylacetaat: Ethylacetaat is een stof die wordt gewonnen uit fruit. Het acetaat neemt de cafeïne op, maar niet de smaakelementen. Door het mengsel te verhitten, verdampt het acetaat met de cafeïne.
  • Met water en CO2: met de kritische koolzuur-methode worden de koffiebonen op een milieuvriendelijke manier ontdaan van de cafeïne. Eerst worden de bonen in het water gelegd. Hierdoor zwellen ze op. Dit gaat onder hoge druk. De cafeïne komt op deze manier los van de bonen en blijft in de vloeistof rondom de bonen terecht, zodat het gemakkelijk kan worden gefilterd. Als de bonen drogen, verdampt de CO2. Op deze manier maakt Bocca bijvoorbeeld zijn cafeïnevrije koffie. 
Dit is ook interessant voor jou:  Koffieblend of single estate koffie

Bijwerkingen cafeïnevrije koffiebonen

Zijn er eigenlijk bijwerkingen van drinken van cafeïnevrije koffiebonen? Nee, er zijn geen negatieve bijwerkingen van cafeïnevrije koffie. Dronk je eerst gewoon koffie en ga je over naar decaf koffie? Dan kan je wel hoofdpijn krijgen. Niet door de decaf bonen, maar juist door het afkicken van de cafeïne… 

Ook cafeïne in decaf koffie

Mensen zijn zich steeds meer bewust van de impact van cafeïne op het lichaam. Daarnaast zit cafeïne niet alleen in koffie, maar ook in cola en chocolade. Steeds meer mensen nemen daarom cafeïnevrije koffie. Maar let goed op: Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. Wil je echt geen cafeïne drinken? Kies dan voor een koffievervanger, zoals Bambu van A. Vogel. Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Ook lekker op z’n tijd!

Dit is ook interessant voor jou:  Koffiedik: 5 dingen die je ermee kunt doen
Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.