Leestijd: 3 minuten
4.458 x gelezen

Koffieplant kweken in nederland

Eigen koffieplant kweken

Dat het klimaat in Nederland niet geschikt is om een koffieplant te kweken in Nederland bewijst de geschiedenis wel. Rond 1700 bracht de VOC de koffieboon naar Nederland om koffieplanten te kunnen kweken. Dat werd niets. Hoe lukt het jou wel, een koffieplant kweken in Nederland?

Van fiasco naar triomf

Na het fiasco van het kweken van koffiebonen in Nederland, werden de koffiebonen verscheept naar Java. Daar bloeide de plant wel en Nederland werd in die tijd de belangrijkste speler in de handel van koffie. Amsterdam triomfeerde als centrum ervan.

Een eigen koffieplant kweken doe je zo

Met de geschiedenisles die je zojuist hebt gehad, hoef je natuurlijk niets te doen. Sterker nog, het is leuk om te proberen je eigen koffieplant te laten bloeien. Zorg binnen voor een plekje tussen de 20 en 25 graden en plant zo je eigen koffieboom(pje):

Dit is ook interessant voor jou:  Koffie en cafeïne

Wat heb je nodig?

  • Een koffieboon. Geroosterde koffiebonen kun je hiervoor niet gebruiken. Je hebt een ongeroosterde, rijpe koffieboon of koffiebes nodig. Vraag bij een koffiebranderij om ongeroosterde bonen of zoek online naar ongebrande koffiebonen kopen.
  • Een plantenpot (ongeveer 10-15 liter). De wortels van de koffieplant worden namelijk erg lang.
  • Aarde. Vul je pot ermee, en houd de aarde vochtig. Plant de koffieboon op ongeveer 5 centimeter diepte.
  • Geduld. Na ongeveer 2 maanden zie je pas wat gebeuren. En ondanks dat je na 4 maanden al wel een klein koffieplantje hebt, moet je wel 3 jaar wachten tot de eerste koffiebes zich laat zien. En dan duurt het nog zo’n kleine 3 maanden voordat je bes rijp genoeg is om te plukken. Maar hé, dan heb je ook wat!
Dit is ook interessant voor jou:  De monnik van Mokka

Is er een koffieplantage in Nederland?

Het zal je niet verrassen dat er geen koffieplantage in Nederland is. Sterker nog, er is slechts 1 koffieplantage in Europa. Die koffieplantage bevindt zich op Gran Canaria. In de Agaete vallei: Finca los Castaños. Blijkbaar zijn de aangename temperatuur, de vruchtbare vulkanische grond en het klimaat goede ingrediënten voor het laten groeien van koffiebessen.

Volg de laatste trend: koffieplant als kamerplant

Koffie is hot. Ook figuurlijk. Wil je thuis een koffieplant, maar vind je bovenstaande maar gedoe? Kijk dan eens naar een koffieplant in een hermetisch afgesloten pot. Door het unieke mini ecosysteem hoef je geen groene vingers te hebben om de plant te onderhouden. Dat doet hij namelijk helemaal zelf! Lijkt dit je wat? Je kunt deze koffieplant met eigen ecosysteem eenvoudig online bestellen. Of zet de plant gewoon als kamerplant in je huis om ‘m te aanschouwen. Of je ook echt kunt oogsten, is de vraag.

Dit is ook interessant voor jou:  Koffie over laptop, wat nu?

Wist je trouwens dat je met koffiedik eigen oesterzwammen kunt kweken?

Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 4.5 / 5. Stemmen 4

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram