Leestijd: 4 minuten
2.241 x gelezen

Hario V60: filterkoffie op z’n best

HarioV60

Ben je op zoek naar een filterdrager waarmee je snel en makkelijk filterkoffie kunt zetten? Dan is de Hario V60 set iets voor jou. Ik leg je uit wat de Hario V60 is en hoe je er heerlijke filterkoffie mee kunt zetten.

Wat is de Hario V60?

De Hario V60 is een filterdrager. Met zijn bijzondere binnenkant (spiraalvormige rimpels) zorgt hij voor een mooi gelijkmatig zetproces.

Waar komt de naam Hario V60 vandaan?

Hario is een Japans merk. De V60 heet niet voor niets de V60. Het staat voor de V-vorm van trechter en 60 zijn het aantal graden van de hoek.

De smaak van filterkoffie

De smaak van filterkoffie is echt anders dan bijvoorbeeld espresso. Dit komt door onder andere door de zetmethode. Door het handmatig opschenken van het water (pour over techniek), de langere doorlooptijd, de lichtere branding van de koffiebonen, de grovere maling en het natuurlijk dalen van het water door de gemalen koffie krijg je een zogeheten lichte body. Hierdoor proef je veel meer alle aroma’s die in de koffie zitten.

Filterkoffie zetten met de Hario V60 set

Hario v60 recept

Wil je een beginnen met het zetten van filterkoffie? Let’s go!

 • Zorg voor een hario v60 startersset
 • Zorg er ook voor dat je een opschenkkannetje (waterketel) hebt om het water op te schenken
 • Zorg voor filters (zitten inbegrepen bij de starterskit)
 • Zorg voor gemalen koffie met een korelgrootte die ligt tussen keukenzout en zeezout (redelijk grof). De grove maling zorgt ervoor dat het water meer smaak kan opnemen uit de koffie.
 • Een bonenhandmaler is handig, zodat je de exacte hoeveelheid kan malen.
 • Digitale koffie weegschaal die grammen nauwkeurig meet
 • Timer

Stap voor stap koffie zetten met de Hario V60:

 1. Maal de gewenste hoeveelheid: mijn recept: 1:14 (koffie:water). Dus als je 500 gram water wilt gebruiken, gebruik je 35 gram koffie. 
 2. Plaats je filter in de filterdrager (dripper). Vouw het randje van het filter om.
 3. Maak het filter rondom nat. Dit zorgt ervoor dat je dripper en de kan (server) worden voorverwarmd, maar het zorgt er ook voor dat er geen papiersmaak van het filter in je koffie terecht komt.
 4. Schenk je server met het water leeg.
 5. Doe je gemalen koffie in het filter en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is door de dripper een beetje te heen-en-weer te schudden. Tareer je weegschaal op 0.
 6. Schenk het water met cirkels van binnen naar buiten op voor de zogeheten bloom fase. Deze verhouding is 1:2. Dus bij 35 gram koffie schenk je het water op tot 70 gram. Draai nu kort rustige cirkels met de filterdrager (walsen), zodat alle koffie goed nat is. Laat rusten voor 40 seconden. De bloom fase zorgt ervoor dat alle gassen vrij komen en het water alle smaken uit de koffie kan halen.
 7. Schenk vervolgens, weer met cirkels van binnen naar buiten, tot zo’n 60% van de gewenste hoeveelheid water. Wacht tot de koffie doorloopt en houd de hoeveelheid water in het filterdrager op peil door de overige 40% er steeds rustig, ook weer in kleine cirkels, bij te schenken. Zorg dat het water het filter niet raakt met het opschenken.
 8. De gewenste hoeveelheid water bereikt? Roer met een lepel kort eerst rechtsom en dan kort linksom.
 9. Na 2 tot 3 minuten moet al het water in de kan zitten. Duurt het langer dan 3 minuten? Dan moet de koffie nog iets grover worden gemalen. Korter dan 2 minuten? Dan moet je wat fijner malen.
Dit is ook interessant voor jou:  Bialetti Percolator

Check de video van koffiekenner James Hoffman om bovenstaande stappen ook te kunnen zien!

Handtekening