Leestijd: 2 minuten
1.704 x gelezen

Hoeveel cafeïne in koffie?

Koffie cafeïne

In koffie zit cafeïne. Uit onderzoek in 2022 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 3,8 koppen koffie per dag drinken. Hiermee staan we in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Maar is dat wel zo gezond? Bekijk hoeveel koffie je op een dag mag drinken zonder dat je negatieve bijwerkingen krijgt. 

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof. Cafeïne kan positieve en negatieve effecten hebben. Zo heb ik eerder iets geschreven over de invloed van cafeïne op je sportprestatie. Als je een koffieliefhebber bent, is het daarom goed als je weet wanneer je te veel cafeïne inneemt.

Hoeveel cafeïne in koffie?

Maar wanneer krijg je nu te veel cafeïne binnen? Het cafeïnegehalte van een kop koffie hangt af van de soort koffieboon, de extractietijd (hoelang is het water in aanraking geweest met de koffie? Hoe langer, hoe meer cafeïne) en de grootte van de kop. Het voedingscentrum geeft aan dat je als gezonde volwassene maximaal 400 mg cafeïne per dag kunt innemen zonder dat je last krijgt van eventuele bijwerkingen. Dat zijn zijn ongeveer 4 kopjes koffie per dag.

Dit is ook interessant voor jou:  Koffie en sporten een winning team
Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

Cafeïne (mg per 100 ml/gr)

Portie

Cafeïne (mg per portie)

Koffie –
filter
70 Kopje 125 ml 85 
Koffie –
instant
50 Kopje 125 ml 60 
Koffie –
espresso 
130 Kopje 50 ml 65 
Decaf 2,5 Kopje 125 ml 

Bron: Voedingscentrum

Wist je dat de smaak van koffie niets zegt over de hoeveelheid cafeïne die erin zit? Je zou denken dat een espresso de meeste cafeïne bevat. Maar een kop espresso bevat bijna net zo veel cafeïne als een latte macchiato.  

Ook cafeïne in decaf koffie

We zijn ons steeds meer bewust van de impact van cafeïne op het lichaam. Daarnaast zit cafeïne niet alleen in koffie, maar ook in cola en chocolade. Steeds meer mensen nemen daarom cafeïnevrije koffie. Maar let goed op: Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. 

Dit is ook interessant voor jou:  Duurzame koffie

Bambu koffie

Wil je echt geen cafeïne drinken? Kies dan voor een koffievervanger, zoals Bambu van A. Vogel. Bambu koffie is een 100% natuurlijke koffievervanger gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. 

Handtekening