Leestijd: 4 minuten
491 x gelezen

Koffie in Italië drinken doe je zo

Koffie Italië

 “Un caffè per favore”. Als je zo je koffie moet bestellen, weet je dat je goed zit. Stap in de fascinerende wereld van Italiaanse koffie. Want koffie is in Italië meer dan alleen een warme drank is. Het is een ware levensstijl. Ga je mee op reis?

Hoe is koffie zo belangrijk geworden in Italië?

Koffie is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Voor Italianen is koffie niet alleen als een warme drank, maar een belangrijk onderdeel van hun manier van leven. Koffie werd in de 16e eeuw door handelaren uit het Midden-Oosten in Italië geïntroduceerd. Het duurde niet lang voordat koffie een belangrijk onderdeel werd van de Italiaanse cultuur. In de 20e eeuw ontstonden er in Italië veel koffiebranders en -producenten, waardoor de Italiaanse koffie-industrie een belangrijke rol ging spelen in de wereldwijde koffiemarkt.

Koffiedrinken op z'n Italiaans

Italiaanse koffiebonen worden er vaak donker gebrand, waardoor er een stevige en bittere afdronk is. De koffiebonen die worden gebruikt zijn vaak een combinatie van arabica- en robustabonen. De meest populaire koffiesoorten in Italië zijn:

 • espresso
 • cappuccino
 • latte macchiato
 • caffè latte

Italië heeft ook verschillende koffieculturen, afhankelijk van de regio. Wist je dat het in Noord-Italië gebruikelijk is om ’s ochtends een cappuccino te drinken, terwijl in Zuid-Italië vaak een espresso wordt gedronken? In sommige delen van Italië wordt koffie geserveerd met een glas water om de smaakpapillen te reinigen en in andere delen wordt koffie weer geserveerd met een kleine likeur.

Dit is ook interessant voor jou:  Koffie in Seattle

5 weetje over koffie drinken in Napels

Napels staat bekend om zijn koffiecultuur en de stad heeft een lange geschiedenis van het drinken van koffie. Hier zijn vijf interessante weetjes over koffie drinken in Napels:

 1. In Napels drinken ze hun koffie het liefst staand aan de bar. Het is een traditie die teruggaat naar 1800. Toen boden koffiehuizen hun klanten geen stoelen aan om de doorstroom van klanten te bevorderen. Tegenwoordig wordt het staand drinken van koffie nog steeds gezien als de authentieke manier om koffie te drinken in Napels.

 2. De meest populaire koffiedrank in Napels is de espresso. In Napels noem je de espresso “café”. Het is de basis van alle koffiedranken die in Napels worden geserveerd en wordt over het algemeen beschouwd als de beste espresso in Italië.

 3. Een van de meest iconische koffiehuizen in Napels is Caffè Gambrinus. Het is al meer dan 150 jaar geopend en heeft beroemde bezoekers gehad, waaronder Oscar Wilde en Ernest Hemingway.

 4. Een andere bekende koffiedrank in Napels is de caffè freddo, een ijskoude koffie die vooral in de zomer populair is. Het wordt vaak geserveerd met suiker en een scheutje melk.

 5. Wanneer je een espresso bestelt in Napels, krijg je er meestal een klein glaasje water bij. Dit is bedoeld om de smaakpapillen te neutraliseren en de smaak van de espresso te verbeteren. Het water wordt meestal ook gebruikt om de mond te spoelen na het drinken van de espresso.

Dit is ook interessant voor jou:  Koffiebranderij Rotterdam

Tip van Flip (van mij dus:)): Ga naar Napels. Een stad die je op geen enkel vlak gaat teleurstellen. En vooral op koffie gebied niet. In Napels werd ik verliefd op het product koffie. Vanaf toen werd het voor mij ook meer dan alleen een warme drank. 

Koffie Napels
Koffieschoteltjes in Napels zijn bedekt met belangrijke symbolen van de stad.

Koffie bestellen in Italië

In Italië is het bestellen een kunst op zich. Bereid je voor om als een echte koffiekenner over te komen:

 • Het is gebruikelijk om je koffie staand aan de bar te drinken en te betalen voordat je de bar verlaat. Bestel je koffie daarom niet aan een tafeltje, want daar betaal je vaak extra voor.
 • Als je geen haast hebt en rustig van je koffie wilt genieten, kun je het beste een tafeltje vragen en daar plaatsnemen.
 • Het bestellen van een cappuccino na het ontbijt of de lunch wordt over het algemeen als ongebruikelijk beschouwd, omdat het melk bevat en als zwaar wordt beschouwd voor de maag. Bestel in plaats daarvan een espresso, macchiato of caffè lungo voor een lichtere optie.
 • Houd er ook rekening mee dat als je om een “caffè” vraagt, je een espresso krijgt. En als je om een “Americano” vraagt, krijg je een espresso verdund met heet water.
Dit is ook interessant voor jou:  Fietscafé met goede koffie
Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 5 / 5. Stemmen 1

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram