Leestijd: 3 minuten
2.622 x gelezen

Koffie met melk? Deze varianten kun je maken

Koffie met melk

Als je koffie met melk wilt drinken, heb je veel mogelijkheden. Koffies met (heel veel) melk vind je hieronder. En hoe je ze als thuisbarista kunt bereiden.

Cappuccino recept

Een cappuccino is de bekendste variant van koffie met melk. Hij is, vind ik zelf, ook het makkelijkste om te onthouden hoe je ‘m moet bereiden: 1 deel espresso, 1 deel gestoomde melk en 1 deel melkschuim.

Kop flat white

Flat White recept

De flat white wint steeds meer terrein. En terecht! Het recept: een dubbele ristretto (1/3) en gestoomde melk (2/3) met een dun laagje melkschuim.

Kop caffe latte

Caffè latte recept

Caffè latte, ook wel een koffie verkeerd. De verhouding is 1/3 koffie en 2/3 gestoomde melk met een dun laagje melkschuim. Zet eerst de koffie en schenk de melk erbij.

Latte macchiato recept

Latte macchiato recept

Een latte macchiato bestaat vooral uit melk en kun je leuk presenteren. In een hoog glas zie je goed de lagen van melk, koffie en melkschuim (in deze volgorde). Voor de smaak betekent dit zoet, bitter, zoet. En dat vinden veel mensen lekker. Zo maak je ‘m: Schuim je melk op en schenk dit in een glas. Zet je espresso en schenk deze met een koffiekannetje rustig bij de melk. Als het goed is, zie je de koffie tussen de melk en het schuim zweven. De ideale verhouding is 1/3 gestoomde melk, 1/3 espresso en 1/3 melkschuim.

Dit is ook interessant voor jou:  Recept cappuccino ijsjes

Espresso macchiato recept

De espresso macchiato is perfect voor degenen die van de krachtige smaak van espresso houden, maar melk in de koffie ook lekker vinden. Top je (dubbele) espresso af met een lepel melkschuim. Houd hierbij de verhouding 2 staat tot 1 aan. 

Cortado recept

Cortado recept

Een cortado drink je vooral in Spanje. Lijkt een beetje op de espresso macchiato. De basis is espresso. Het verschil tussen espresso macchiato en een cortado is dat in een cortado in plaats van melkschuim, gestoomde melk wordt gebruikt. De verhouding is 1:1. Dus net zo veel espresso als gestoomde melk. 

Tip: ben je op zoek naar een boek over latte art? Het boek Latte Art van Peter Hernou is een heel praktisch boek dat je skills verder te verbeteren. Zoek je meer boeken over koffie? In een ander artikel heb ik een aantal goede koffieboeken voor je op een rij gezet! Wil je liever niet zelf je melk opschuimen? Dan heb je goede melkopschuimers waarmee je heerlijke koffies met melk kunt drinken.  De roestvrijstalen Illy melkopschuimer is dan een aanrader!

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram