2.426 x gelezen
Tamper voor koffie, welke kies je?

Zet je een heerlijke espresso met versgemalen koffie, dan is tampen een belangrijk onderdeel van je koffieritueel. Tampen is niet alleen belangrijk voor het aanstampen van je gemalen koffie in je filterhouder. Hoe je tampt bepaalt ook de uiteindelijke smaak van je koffie. Ik vertel je hoe je koffie het beste tampt en uit welke tampers je allemaal kunt kiezen (met de verschillen op een rij).
Wat is een tamper?
Een tamper is in feite een handvat met eronder een ronde verzwaarde schijf, waarmee je de gemalen koffie in je portafilter aandrukt. De verzwaarde schijf noem je de base. Tamper komt van ‘to tamp’ wat ‘aandrukken’ betekent, vandaar de naam. Gebruik een tamper met dezelfde diameter als het filterbakje. De meest voorkomende maten zijn 58mm en 53 mm.
Waarom is goed tampen belangrijk?
Met tampen zorg je ervoor dat je koffiemaling in je filterhouder verandert in een stevige substantie. Door dit goed te doen, stroomt het water gelijkmatig over de hele koek. Hierdoor neemt het water alle smaken van de koffie goed op. De techniek bij het tampen is dat de handpalm op de bovenkant van het handvat rust. De vingertoppen sturen de tamper om de gemalen koffie krachtig en vooral recht aan te drukken.
Soorten tampers voor koffie
Je hebt tampers in verschillende soorten en maten. Ik wil graag 2 soorten tampers uitlichten, omdat deze 2 het vaakst thuis worden gebruikt. Dit zijn de handtamper en de clicktamper.
De handtamper
Een tamper bestaat uit twee onderdelen. Het handvat en de base. De base is de zware ronde schijf. Voor het handvat geldt dat deze vooral lekker in de hand moet liggen. Qua base heb je bij een handtamper 2 verschillende vormen. Een vlakke base, deze is plat aan de onderkant en een convex base, deze heeft een bolling.
Vlakke base
Een tamper met een vlakke base wordt vaak een flat tamper genoemd. Een vlakke base is helemaal plat. De uitdaging bij een vlakke base de gemalen koffie makkelijk gelijkmatig aan te drukken. Lukt dit niet dan krijg je chanelling. Wat channeling is leg ik verderop dit artikel uit.
Convex base
De base bij een tamper met een convex base heeft aan de onderkant een lichte bolling. Deze bolling zorgt dat de koffie makkelijker recht wordt aangedrukt. Dit komt doordat de randen van de aangedrukte koffie iets hoger liggen dan het midden. Deze rand zorgt er ook voor dat eventuele kans op ‘channeling’ een stuk kleiner wordt.
Koffie tamper verdeler
Vind je het lastig om de koffie gelijkmatig te verdelen, voordat je gaat tampen? Bekijk dan ook eens de koffie tamper verdelers. Een koffie tamper verdeler zet je na het malen van de koffie bovenop de koffie in het filterbakje. Je draait de verdeler rond. Zo wordt de gemalen koffie voordat je gaat aandrukken perfect verdeeld, egaal glad en recht. Ik gebruik zelf een koffieverdeler (ze noemen het ook een coffee leveler) en ben er helemaal fan van. Het helpt echt tegen channeling.
Clicktamper
Een clicktamper is een geinig ding. Deze tamper geeft een, jawel, klik als je het aandrukgewicht hebt bereikt. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste druk hebt uitgeoefend.
Channeling
Channeling ontstaat als je de gemaken koffie niet recht aandrukt in je filterhouder. Hierdoor kan het water te snel of langs de koffie lopen en neemt het niet alle smaken tot zich op. Goed tampen is dus erg belangrijk voor een lekkere kop koffie.
Tampingmat en tampingstation
Bij het goed tampen, maakt een tampermat het tampen een stuk makkelijk en dus leuker:) Een tampingmat zorgt ervoor dat je filterhouder niet wegglijdt en je daardoor dus optimale controle over het tampen houdt. Ook houdt het je werkblad heel!
Een tampingstation kan erg handig zijn als je moeite hebt om je filterhouder recht te houden. In een tampingstation hang je je filterhouder, waardoor je de koffie goed en recht kunt aandrukken. Als je een filterhouder hebt met 1 uitloop is dit zeker een aanrader!
Bekijk ook eens deze video over tampen!
