Leestijd: 2 minuten
681 x gelezen

De koffie weegschaal

Koffieweegschaal

Als je je gaat verdiepen in het maken van een goede kop koffie, kom je er snel achter dat er hele wereld achter schuil gaat. Er blijken recepten te zijn waaraan je je moet houden. En vergeet alle koffie-accessoires niet die erbij komen kijken. Dit keer ga ik dieper in op een van die accessoires. De koffie weegschaal. Wat moet de weegschaal allemaal kunnen en waar koop je een goede koffie weegschaal?

Koffie weegschaal: Hier let je op

Een koffierecept kan er als volgt uitzien: 18 gram gemalen koffie, 37 gram koffie in doorlooptijd van 27 seconden. Voordat je nu afhaakt, dit is minder ingewikkeld dan het lijkt. Dit recept geeft aan dat je met deze uitkomst de beste smaak uit de koffiebonen haalt. Hoe dat precies werkt, heb ik eerder uitgelegd in het artikel over hoe je je koffiemolen afstelt.

Dit is ook interessant voor jou:  Review: Koffiemolen Sage Dose Control Pro

Maar goed, om dit recept überhaupt uit te kunnen voeren, gebruik je een goede weegschaal die dit allemaal kan. In het kort houdt dat in:

  • De weegschaal is digitaal en kan ’tarreren’ (reset het gewicht naar 0. Dit is handig als je bijvoorbeeld je gemalen koffie in de filterdrager wilt meten zonder dat je het gewicht van de koffiefilterdrager wilt meenemen).
  • De weegschaal meet in grammen.
  • De weegschaal heeft een ingebouwde timer.
  • De weegschaal weegt een gewicht tot ongeveer 3kg (handig voor het zetten van filterkoffie).
  • De weegschaal is niet te groot, zodat je je koffiekopje(s) op de weegschaal kan zetten tijdens het zetten van espresso.
  • De weegschaal is makkelijk schoon te maken (het oppervlakte). De weegschaal wordt namelijk soms een beetje vies.
Dit is ook interessant voor jou:  Koffie tamper: Tips & Tricks

Koffie weegschaal waar te koop?

Waar koop je een goede koffie weegschaal? Online zijn er veel koffie weegschalen te koop. Zelf heb ik de BaristaPro Koffie Weegschaal en daar ben ik zeer tevreden over. Hij vinkt eigenlijk alles af wat ik hierboven noemde. Vooral handig: het weegoppervlakte heeft een rubber case. Deze kun je er makkelijk afhalen om schoon te maken. En hij is voor mijn espressomachine (Sage Barista Pro) klein genoeg voor de espressokopjes onder de filterdrager.

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram