Leestijd: 3 minuten
774 x gelezen

Koffieblend of single estate koffie?

single estate koffie koffieblend

Als je wat beter naar de verpakking van koffiebonen kijkt, lees je van alles. Een van die dingen is of de koffiebonen een blend of melange zijn, single origin of single estate. Maar wat betekent dit eigenlijk? 

Herkomst koffie

De woorden blend, melange, single estate of single origin zeggen iets over de herkomst van de koffiebonen. Naast het soort koffieboon (robusta of arabica) en het land van herkomst, is het ook goed om te weten waar de koffiebonen uit het specifieke land vandaan komen. Komen de koffiebonen uit een bepaalde regio, van een plantage of is het een mix van verschillende regio’s en plantages (of zelfs landen). Aan de hand van de omschrijving op de verpakking kun je dit te weten komen. 

Single estate koffie

Ben je op zoek naar écht kenmerkende smaken van één plantage? En vind je het niet erg dat de koffie elk jaar wat anders smaakt? Dan is een single estate iets voor jou. Een single estate is niet geblend met andere landen, regio’s of plantages. Bij single estate proef je dus echt het werk van een koffieboer op zijn plantage. De smaak kan elk jaar anders zijn door zijn manier van oogsten, verwerken en het klimaat.

Is specialty coffee een blend, single origin of single estate?

Maar wat is nu specialty coffee? Specialty coffee is koffie met een minimale score van 80 punten op de SCA Score sheet. Dit zijn de beste koffiebonen (van een plantage). Vaak is specialty coffee van een enkele boer. Door het kleine aanbod is de prijs van de specialty koffiebonen hoger. 

Elke plantage kan zijn specialy koffiebonen verkopen voor een blend, single origin en single estate. Want uiteindelijk bepaalt de koffiebranderij of de koffie wordt verkocht als single estate, single origin of als een blend.   

Je kunt je voorstellen dat een blend goedkoper is dan een single origin en een single origin weer goedkoper is dan een single estate. Hoe exclusiever, hoe duurder. Net als bij wijn:)

Dit is ook interessant voor jou:  Decafe koffiebonen

Bekijk bij je lokale koffiebranderij wat ze verkopen en ga lekker op ontdekkingsreis! Veel plezier!

// Waar koop je de beste koffiebonen?

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 4.5 / 5. Stemmen 2

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram