Leestijd: 3 minuten
1.249 x gelezen

Koffiebonen bewaren

Koffie cafeïne

Goede koffie wordt voor een groot deel bepaald door verse koffie. Het is dus heel belangrijk om je koffie in huis vers te houden en te beschermen tegen de zogeheten smaakverpesters. Ik vertel je welke smaakverpersters er zijn en hoe je je koffie hiertegen beschermt. Let’s go!

Hoelang kun je koffiebonen bewaren?

Hoelang je je koffie thuis kunt bewaren, hangt af van of je koffiebonen bewaart of gemalen koffie. 

Gemalen koffie

Zijn je koffiebonen al gemalen? Dan is je koffie nog heel kort vers. Gemalen koffie blijft namelijk maximaal 10 tot 14 dagen vers. Wist je dat gemalen koffie na een kwartier al heel veel van zijn smaak verliest? Als je dit te kort vindt (wat ik me kan voorstellen). Dan is het kopen van gebrande koffiebonen een beter idee. Je hebt echt top handmolens voor koffiebonen, bijvoorbeeld de Hario Skerton Plus koffiemolen. Of je maalt ze met de bonenmaler van je koffiemachine, als je die hebt.

Gebrande koffiebonen

Vaak zie je op verpakkingen van gebrande koffiebonen hoelang de bonen te gebruiken zijn. Als je de branddatum erop ziet staan, heb je super verse koffie en zijn deze tot 8 weken vers. Maar dit alleen geldt als de bonenzak dicht is! Als je de koffiezak hebt geopend, blijven de bonen minder lang vers. Goed om te weten: minder vers betekent niet dat je de koffie niet meer kan drinken. De koffiebonen zijn namelijk niet bedorven! 

Dit is ook interessant voor jou:  Mobiele koffiebar

koffiebonen bewaren in blik

Je hebt verschillende manieren om koffiebonen goed te bewaren. Het belangrijkste is dat je het op een manier doet waardoor de smaakverpesters geen kans krijgen. Smaakverpesters zijn lucht, vocht, warmte en andere geuren. Bewaar je koffiebonen daarom:

  • In een luchtdichte bus of beugelblik mét ontluchtingsventiel. Ken je het merk KoffieCanners? Zij hebben hele toffe koffie bewaarblikken die je koffie super vers houden. Zo zorgt het blik voor bescherming tegen zuurstof en licht. Er zit een C02-uitlaatventiel op dat ervoor zorgt dat de uitgestoten C02 uit het blik kan ontsnappen. Hierdoor houdt de koffie nog langer z’n goede smaak. Ze hebben blikken voor 250gram en 600gram koffiebonen.
  • Met een handige afsluitclip voor de koffiezak. Je hebt hiervoor speciale afsluitclips die de zak luchtdicht afsluiten. Let op: doe dit wel met koffiezakken die een zogeheten eenwegventiel hebben.
Dit is ook interessant voor jou:  Koffiebonen malen: Voorkom deze 3 fouten

Waar bewaar je koffiebonen?

Waar je de koffie bewaart, is ook essentieel voor de versheid. Bewaar je koffie altijd op een plek waar de koffie beschermd is tegen lucht, vocht, warmte en andere geuren. Bewaar koffie nooit in de koelkast. In de koelkast zit veel vocht en dit beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak. In de vriezer kan wel. Maar wel 1 keer. Tijdens het ontdooien komt namelijk vocht vrij en daar houdt de koffie dus niet van;) Zorg er aan de andere kant voor dat de koffiebonen ook weer niet op een te warme plek staat. Want warmte versnelt het proces dat de koffiebonen zijn smaak verliest.  Licht heeft ook effect op de smaakkwaliteit van koffiebonen. Zet je koffiebonen dus altijd op een donkere plek neer. Volg je het nog? :) 

Nog een laatste tip: koop kleine hoeveelheden. Een zak van 250gram heb je sneller op dan een van 1 kilo. Door een kleine hoeveelheid te kopen, zorg je ervoor dat je koffie niet te lang wordt blootgesteld aan de zogeheten smaakverpesters:)

Dit is ook interessant voor jou:  Koffievlek verwijderen
Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram