Leestijd: 4 minuten
2.130 x gelezen

De beste koffiebonen kopen

Beste koffiebonen

Als je wilt weten waar je de beste koffiebonen koopt, moet je eerst weten wat een koffieboon goed maakt. Het antwoord hierop: de beste koffiebonen komen uit een koffieketen waarbij elke schakel, van koffieboer tot koffiebrander, met zorg bezig is om het beste uit de koffieboon te halen. Het feit dat jij dit artikel leest en de beste koffiebonen wilt kopen, betekent dat jij de laatste onmisbare schakel bent in dit verhaal.

koffiebonen kopen bij een koffiebranderij

Als je de beste koffiebonen wilt kopen, koop je specialty coffee. Maar waar koop je deze koffie? Specialty coffee koop je direct bij de lokale boer in om vervolgens zelf te branden. Nederlandse koffiebranderijen doen dit. Wil je dus de beste koffiebonen? Dan koop je die (online) bij een koffiebranderij.

// Nederlandse koffiebranderijen op een rij

Waar let je op bij koffiebonen kopen?

Branddatum

Een check om erachter te komen of je koffiebonen van de beste kwaliteit zijn, is te kijken naar het moment dat de koffiebonen worden gebrand. Koop je je koffiebonen online bij een koffiebranderij? Dan worden jouw koffiebonen vaak pas gebrand, nádat je ze hebt besteld. Op deze manier zijn je koffiebonen super vers. Gebrande koffiebonen zijn namelijk niet eeuwig houdbaar. Sterker nog, de bonen gebruik je idealiter binnen 4 weken. Na deze periode verliest de koffieboon z’n aroma’s en oliën.

Dit is ook interessant voor jou:  Dansende geiten

Als je koffiebonen koopt bij een koffiebranderij, staat de branddatum altijd op de verpakking. Je weet dan zelf binnen welke periode je de koffie het beste kunt drinken. Kun je hierna de koffiebonen niet meer drinken? Jawel, maar je proeft niet meer de optimale koffiesmaak die de koffiebrander voor ogen had.

Koop hele koffiebonen en maal ze zelf

Een kwalitatief goede koffieboon is zoals gezegd beperkt houdbaar. Goed om hierbij te vermelden is dat gemalen koffie kopen (van dezelfde koffieboon) van mindere kwaliteit is. Gemalen koffie verliest na 20 minuten zijn versheid. Het beste is dus zelf hele koffiebonen kopen en deze zelf te malen en daarmee direct koffie te zetten.

Bij een espressomachine voor hele koffiebonen heb je een (ingebouwde) koffiemaler. Ben je op zoek naar een handmaler? De Hario Skerton vind ik zelf erg fijn. Deze maalt door de keramische maalschijven erg consistent en de maalgraad is makkelijk in te stellen.

Koffiebonen kopen in de supermarkt?

Ik zou zeggen, liever niet. Goede koffiebonen vind je niet in de supermarkt. Dat wil niet zeggen dat deze koffie niet lekker is. Het is en blijft een smaakkwestie. Maar als je puur kijkt naar de kwaliteit van de koffieboon zijn de koffiebonen in de supermarkt gewoon (een stuk) minder. Allereerst kopen de koffiemerken die je in de supermarkt tegenkomt niet de beste (specialty coffee) koffiebonen in. Zij kopen de zogeheten commodity coffee, dit is koffie die voor de massaproductie wordt geproduceerd. Hiervoor betalen de merken een veel lagere prijs aan de koffieboer. Oogsten, verwerken en branden wordt op grote schaal gedaan en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de koffie. Ook wordt de koffie lang van tevoren gebrand dat dit ook ten koste gaat van de versheid. Kijk maar eens naar de branddatum en de genoemde houdbaarheidsdatum op de verpakking. Die zijn vaak langer dan de eerder genoemde 4 weken. Als de data überhaupt op de verpakking genoemd wordt. Wil je toch koffie uit de supermarkt? Dan raad ik je de Illy Arabica Selection Ethiopië Koffiebonen aan.

Dit is ook interessant voor jou:  Vette koffiebonen

Welke koffieboon is het beste?

Je hebt grofweg 2 soorten koffiebonen die gebruikt worden voor consumptie. Dit zijn arabica koffiebonen en robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn kwalitatief beter dan robusta koffiebonen. Deze koffiebonen hebben een complexere en rijkere smaak in zich dan de robusta boon. De arabica koffieboon worden dan ook voor specialty coffee gebruikt en robusta bonen vind je vaak in de supermarkten.

// Lees alles over de verschillen tussen arabica en robusta en welke koffieboon het beste is

Tips om zelf de kwaliteit hoog te houden

Tips versheid koffiebonen
  • Koop je koffiebonen bij een koffiebranderij, zo weet je zeker dat je specialty coffee koopt. De beste kwaliteit koffie.
  • Koop hele koffiebonen en maal ze thuis. Maal alleen de hoeveelheid die je op dat moment nodig hebt voor je koffie. Gemalen koffie heeft na 20 minuten al zijn smaak voor een groot deel verloren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Hario Skerton Plus koffiemolen.
  • Koop niet te grote verpakkingen. Koffiebranderijen verkopen vaak al koffiebonen in verpakkingen van 250 gram. Dat doen ze niet voor niets. 250 gram nuttig je binnen een aantal weken.
  • Bewaar je koffiebonen op een droge, koele en donkere plek.
Dit is ook interessant voor jou:  Speelgoed koffiezetapparaat
Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 3 / 5. Stemmen 2

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram