Leestijd: 4 minuten
397 x gelezen

Koffiebonen malen: voorkom deze veelgemaakte fouten

Koffie malen

Koffiebonen malen. Als je een liefhebber van specialty coffee bent, doe je dat vast al meerdere keren per dag. Koffie malen lijkt misschien een kleine stap in het koffiezetproces, maar ’t is een cruciale schakel in het bereiken van een heerlijke kop koffie. Haal jij het maximale uit het malen van je bonen? Voorkom deze 3 veelgemaakte fouten en geniet van een verfijnde kop koffie.

Fout 1: Gebruik geen verse koffiebonen

Deze weet jij als thuisbarista natuurlijk allang; gebruik alleen verse koffiebonen. Verse koffiebonen zijn de beste koffiebonen om te malen. Alleen versgebrande koffiebonen zorgen ervoor dat jij alles uit de koffieboon haalt. 

Haal koffie bij de lokale koffiebranderij.
Zij branden de koffie wekelijks vers.
Koffie uit de supermarkt is soms al een jaar eerder gebrand. 

Fout 2: Te veel en te lang van tevoren je koffiebonen malen

Zijn je koffiebonen gemalen? Dan is je koffie nog heel kort vers. Gemalen koffie blijft namelijk maximaal 10 tot 14 dagen vers. Maal koffie dus alleen in de hoeveelheden die je die voor het koffiezetten nodig hebt. Want wist je dat gemalen koffie na een kwartier al heel veel van zijn smaak verliest?

Fout 3: Gebruik van de verkeerde maling

Een espresso vraagt een andere maalgraad dan slow coffee. Een espresso heeft een fijne korrel nodig, terwijl voor slow coffee een grovere maling nodig is. Maar ook heeft de maling veel invloed op de doorlooptijd van je koffie. Is de doorlooptijd van het water te lang voor je zetmethode, dan spreken we over overextractie. Dan kan een oplossing zijn dat je fijner moet malen. Een te snelle doorlooptijd is onderextractie. Dat kun je oplossen door weer fijner te malen.

Dit is ook interessant voor jou:  Tips voor een koffiebeker to go

// Lees alles over hoe jij je koffiemolen goed afstelt

 

Koffiebonen malen met de hand of elektrische koffiemolen?

Sommige zweren bij een handmatige koffiemolen. Het heeft ook zeker voordelen. De prijs van een hand koffiemolen is vaak goedkoper dan een elektrische. Je hebt meer controle over de maling en je maalt daardoor vaak consistenter. En vergeet het ritueel niet dat het handmatig malen van koffie met zich meebrengt. Voor sommigen een heerlijk momentje op een drukke dag.

Maar anderen hebben niet zo veel geduld en malen hun koffiebonen liever met een elektrische molen. Het grootste voordeel is de snelheid en de grotere hoeveelheden koffie die je kunt malen. Daarnaast maal je met een elektrische koffiemolen extra fijn. Een must have dus voor de espressoliefhebbers onder ons. 

Zelf ben ik een espressoliefhebber en heb daarom 2 elektrische koffiemolens. Eentje in mijn automaat, de Sage barista express. En los The Dose Control Pro van Sage. Tip: Bekijk ook mijn review over de The Dose Control Pro

Dit is ook interessant voor jou:  Koffie in Rotterdam: hier moet je 'wezen'

Ook heb ik, uiteraard, een handmolen voor mijn slow coffee met de Hario V60. Ik heb zelf de Hario Skerton Plus. Deze bevalt mij erg goed. Het heeft keramische maalschijven, en de onderdelen zijn van glas en siliconen. Goed schoon te houden. Bovendien krijg je er een deksel bij, waarmee je gemalen koffie kan bewaren. 

Koffiebonen malen filterkoffie

Zoals je eerder las is de maalgraad voor filterkoffie anders dan voor een espresso. Filterkoffie heeft een grovere maling nodig. Dit heeft te maken met de extractietijd. Hoe langer het water in contact is met de koffie, hoe meer smaken het water kan opnemen. En dat is precies wat je wilt bij je filterkoffie :) 

Slow coffee recepten:

// Recept voor een lekkere bak met de HarioV60

// Koffie drinken met de Aeropress 

// Koffierecept Chemex

Koffiebonen malen in blender?

Sommigen vragen zich af of je koffie kan malen in een blender. Als we het theoretisch bekijken, ja koffiebonen malen in een blender kan. Zeker als je een wat grovere maling wilt. Moet je het willen? Nee, eigenlijk niet. En wel hier om:

  • Een blender maalt nooit zo fijn en consistent als een koffiemolen.
  • Het maalwerk bij een koffiemolen werkt echt anders dan de messen in een blender. Een koffiemolen heeft maalschijven. Deze draaien in tegenovergestelde richtingen met de koffiebonen ertussen. De koffiebonen worden op deze manier gemalen. 
  • Het maalwerk van een koffiemolen maalt effeciënt en nooit te lang. Daardoor wordt het nooit te heet voor de koffieboon. Hierdoor behoudt het alle oliën en daarmee alle smaken en aroma’s. 
Dit is ook interessant voor jou:  Aeropress koffie
Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram