Leestijd: 4 minuten
1.114 x gelezen

Koffiesoorten zonder melk

Koffiesoorten

Ben je op zoek naar de koffiesoorten die er allemaal zijn? Je hebt koffies met melk en koffies zonder melk. In dit artikel vind je alle koffiesoorten zonder melk. Laten we beginnen!

koffiesoorten espresso

Als je op zoek bent naar recepten voor koffie zonder melk, kom je 9 van de 10 keer uit bij espresso. Je drinkt namelijk vaak een zwarte koffie waarbij espresso de basis is. Je hebt ook andere bereidingswijzen met zwarte koffie. Je ontdekt ze in dit artikel. Laten we beginnen met de koffiesoorten met espresso in volgorde van sterk naar minder sterk te zetten:

  • Ristretto
  • Espresso of doppio
  • lungo 
  • Caffè americano

Ristretto

Een ristretto is de sterkste koffie die er is. Qua smaak dan, want ondanks de smaak veel cafeïne doet vermoeden, heeft een ristretto juist heel weinig cafeïne. Dit komt omdat dezelfde hoeveelheid koffie wordt gebruikt (ongeveer 7 gram) als bij een espresso, maar met minder water. Namelijk de helft van een espresso (15ml). De doorlooptijd blijft hetzelfde (tussen de 20 en 35 seconden). Een ristretto drink je dus je trek hebt in een smaakexplosie!

Espresso of doppio

De espresso is de koning van de zwarte koffie. Zoals al eerder gezegd, veel zwarte koffiesoorten hebben de espresso als basis. Een espresso heeft een krachtige smaak. Een enkele espresso is zo’n 30ml. Een klein bakkie dus. Je zet espresso in een espressomachine met zo’n 7 gram koffie. Je laat het water tussen de 20 en 30 seconden doorlopen voor een perfecte extractietijd. Wil je meer espresso? Maak dan een doppio. Dit is een dubbele espresso. 

Dit is ook interessant voor jou:  Bbq rub koffie

Tip: roer een espresso eerst even met een lepel door voordat je ‘m drinkt. Zo zorg je ervoor dat alle zuren (komen als eerste vrij, dus liggen onderop in je kopje), het zoet en als laatste het bitter goed gemengd zijn! Zo voorkom je een zure laatste slok;)

Lees ook meer over de cremalaag van de espresso en wat dit zegt over de kwaliteit van je espresso

Caffè americano

De caffè americano is perfect als je wel espresso lekker vindt, maar de smaak iets té sterk vindt. Bij een americano leng je de gezette espresso na bereiding aan met heet water. 

iced coffee

Bij iced coffee is espresso ook de basis. Het recept is simpel: ijsblokjes in een glas en schenk je espresso erover heen!

Serveer je espresso in stijl

Al die koffiesoorten verdienen natuurlijk een mooie presentatie. Bialetti, wie kent dit koffiemerk niet, heeft een leuk assortiment aan espresso- en koffiekopjes.

Zetmethodes voor zwarte koffie

Koffie zonder melk zet je niet alleen met een espressomachine. Je kunt ook zwarte koffie zetten met andere zetmethodes. Namelijk ook met een hario V60 of de Chemex

Cold brew en nitro coffee zijn ook koffies zonder melk. Maar deze koffiesoorten zijn weer echt heel anders van smaak. Om te beginnen zijn ze koud! Bij cold brew wordt de koffie gezet met koud water om vervolgens tot wel 24 uur te laten trekken. Dit geeft een explosieve smaak. Bij een nitro coffee drink je je koffie, jawel, van de tap. Door stikstof (nitrogen) toe te voegen en deze uit de tap te serveren, ontstaat er een schuimlaag. Een heel aparte ervaring om koffie te drinken, lijkt me!

Dit is ook interessant voor jou:  Bialetti Percolator
Nitro coffee cold brew
Nitro coffe van de tap!
Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 5 / 5. Stemmen 1

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram