Leestijd: 2 minuten
348 x gelezen

Kopi Luwak koffie

Kopi Luwak koffie

Kopi luwak is de duurste koffie van de wereld. Maar waarom? Dit komt, omdat het proces van koffiebes naar koffieboon nogal complex is. Er komt namelijk een kat bij kijken. Dit maakt de koffie exclusief. En het wat eigenaardige fermentatieproces geeft de koffie een zachte, maar complexe smaak.

Wat is kopi luwak koffie?

De kat waarover we het hebben is de civetkat uit Zuidoost-Azië om precies te zijn. Kopi is het Indonesische woord voor “koffie” en “luwak” is de lokale naam voor een civetkatachtige.

Dit is wat deze koffie zo bijzonder maakt:

  • De civetkat heeft een kieskeurige smaak en eet alleen de beste rijpe koffiebessen die hij kan vinden op de plantage.
  • De koffiebes wordt verteerd in de maag van de civetkat, ja je leest het goed. De pit van de bes blijft min of meer intact en passeert het maag-darmkanaal. 
  • De enzymen van de spijsvertering veranderen de structuur van de eiwitten in de koffiebonen. Dit zorgt voor een minder zure koffie.
  • De pitten worden uit de klonterige ontlasting gehaald, schoongemaakt en vervolgens gebrand.
Dit is ook interessant voor jou:  Ongebrande koffiebonen

Wist je dat er per jaar maar 250 kilo koffie van wilde civetkatten wordt geproduceerd? Dat maakt de koffie nog exclusiever = nog duurder.

Kopi Luwak kopen

Wil je eens een kopje kopi luwak proberen? Hiervoor hoef je niet helemaal naar Azië. Al kan het natuurlijk een goede reden zijn om juist wel te gaan:) Online is er ook Kopi Luwak koffie te koop. Let bij het bestellen goed op dat je koffie van wilde civetkatten koopt en niet van gevangen katten. Hier schuilt namelijk veel dierenleed achter. 

Of kopi luwak écht lekkerder is dan andere specialty coffee is en blijft de vraag. De meningen verschillen hierover. Zelf vond ik het wel echt anders smaken dan andere koffie. Heel zacht en met een frisse nasmaak. Beter kan ik het niet omschrijven. Het is in ieder geval bijzondere koffie en zeker de moeite waard om eens te proeven.

Dit is ook interessant voor jou:  Duurzame koffie

Tip: Ik kreeg 250 gram cadeau voor mijn verjaardag. Ik vond het een fantastisch en origineel cadeau. Zoek je dus nog een cadeautje voor een koffieliefhebber? Kopi Luwak geven dus:)

Handtekening