Leestijd: 3 minuten
416 x gelezen

Koffiezetten met een Puck screen

puck screen

Een goede espresso begint bij goede bonen. Dat zijn natuurlijk specialty koffiebonen. Maar de maling en het goed verdelen en aandrukken van de gemalen koffie zijn minstens zo bepalend voor de smaak. Door de juiste maling en het goed en gelijkmatig tampen loopt je water met de juiste extractietijd en een mooie verdeling door. Heb je het eindelijk voor elkaar met die maling, loop je tegen channeling aan (het water loopt langs de puck)… Met een puck screen wordt je koffiezetmomentje een stuk leuker (en uiteindelijk lekkerder;).

Portafilter puck screen

Oke, eerlijk is eerlijk. Channeling kun je soms een beetje wegmoffelen. Maar ga je advenced, ga je bijvoorbeeld voor de naked portafilter? Dan moet het tampen écht goed zijn. Want bij zo’n bodemloze filterdrager worden niet goed en gelijkmatig aandrukken direct afgestraft (geloof me, I have been there;)) Een puck screen biedt dan uitkomst. Een puck screen is niets meer dan een dun plaatje (vaak van RVS) met heel veel gaatjes. Deze leg je bovenop je aangedrukte koffie in je koffiefilter. Dit plaatje zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld en er minder snel channeling plaatsvindt.

Dit is ook interessant voor jou:  Beste espressomachine voor thuis?

Ander voordeel: geen vieze zetgroep na iedere koffiebeurt

De puck screen hoef je niet alleen te gebruiken bij een naked portafilter. Je kunt ‘m ook prima gebruiken bij een filterdrager met 1 of 2 uitlopers. Ook hier zorgt de puck screen ervoor dat je water goed en gelijkmatig wordt verdeeld en doorloopt. Het andere voordeel is dat je puck niet tegen je zetgroep aankomt, waardoor je die niet na elke koffiebeurt hoeft schoon te maken. Win-win dus!

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 0 / 5. Stemmen 0

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram