Leestijd: 2 minuten
224 x gelezen

Pumpkin spice latte recept

Pumpkin spice latte

Als de herfst aantreedt, betekent dat we weer mogen genieten van de pumpkin spice latte (afgekort ook wel PSL). Dit koffiedrankje is megapopulair. Wat maakt deze, nogal zoete, koffie met pompoen en winterse kruiden nou zo populair? En misschien wel belangrijker; hoe maak je het zelf thuis? 

Waar komt de Pumpkin Spice latte vandaan?

Deze koffie is, verrassend, uit Amerika komen overwaaien. In 2003 zette de koffieketen Starbucks de pumpin spice latte op de kaart. Het is het meest populaire drankje van de keten. De koffie is ook alleen in de wintermaanden verkrijgbaar. Dat maakt het drankje extra populair. 

Wat maakt deze koffie zo populair?

Ik las een leuk artikel in de New York Post over waarom deze koffie nou zo populair is. Wetenschappers hebben zich hier namelijk in verdiept. En het geheim zit ‘m in het gebruik van de Pumpkin Spice kruiden. Wij mensen hebben een sterke associatie met geur. En de pumpkin spice kruiden roepen warme en fijne nostalgische gevoelens van vroeger bij ons op. Blaadjes vallen op de grond, haardje gaat gezellig weer aan. Je kent het gevoel vast wel. Deze associatie laat ons eigenlijk de koffie keer-op-keer weer drinken. 

Dit is ook interessant voor jou:  Koffiekaas

Zit er pompoen in pumpkin spice latte?

In het recept zit pompoenpuree. Maar leuk weetje, in de pumpkin spice kruiden zit helemaal geen pompoen. Kruiden die in deze melange zitten zijn kaneel, nootmuskaat en piment. En juist deze kruiden geven ons allemaal een warm en fijn gevoel. 

pumpkin spice latte recept

Ingrediënten
  • 200 ml melk
  • 1 tot 2 eetlepel pompoenpuree
  • 1 el suiker
  • ½ tl pumpkin spice-kruiden 
  • 1 tlepel vanille-extract
  • 1 versgezette (espresso)koffie (zo’n 60 milliliter)

Recept

  1. Verwarm de melk, pompoenpuree, suiker en kruiden in een sauspannetje op middelmatig vuur. Breng het mengsel net tegen het kookpunt en haal dan van het vuur.
  2. Roer de vanille door het mengsel. Pureer met een staafmixer tot een glad geheel (ook om eventuele klontjes pompoen fijn te malen). Je kunt hier direct de koffie bij gieten, maar je kunt deze ook na stap 3 toevoegen en doorroeren.
  3. Giet de Pumkin Spice Latte in een grote mok en garneer met een toef slagroom. Bestrooi met nog een extra snufje pumpkin spice-kruiden.
Dit is ook interessant voor jou:  Babyccino maken
Handtekening

All you need is a good coffee and some good stuff to read…

Tips, tricks en leuke weetjes over specialty coffee.