Wat maakt specialty coffee zo speciaal?

Specialty coffee, wat is dat eigenlijk? Specialty coffee zijn koffiebonen van hoge kwaliteit. Deze koffie krijgt door een arbeidsintensief traject z’n kenmerkende rijke aromatische smaak. Waar begint de reis van specialty coffee?

Het begin van jouw kopje koffie

De smaak van koffie begint bij waar de koffieplant staat. De voedingsbodem, hoogte, ligging en het klimaat van de koffieplantage spelen allemaal een rol. Ook speelt de koffieboer een grote rol. Voor specialty coffee levert hij extra arbeid voor het produceren, verbouwen, plukken en verwerken van de koffieplant en koffiebes.

Duurdere prijs voor koffiebonen van hoge kwaliteit

Specialty coffee is duurder dan andere koffie. Maar je krijgt er ook veel voor terug: een intense smaakbeleving. Ook de boeren die deze koffie verbouwen, krijgen een betere prijs voor specialty coffee.​

De uiteindelijke smaak van de koffie wordt misschien wel voor het grootste deel bepaald door het branden van de koffie in de branderij

Specialty coffee: cupping bepaalt de kwaliteit

Hoe goed de koffieboon is die de boer heeft geproduceerd, wordt bepaald door cupping. Hiermee wordt op 11 verschillende punten bepaald hoe goed de koffie is. Bij een cuppingtest kan een koffie maximaal 100 punten krijgen. Als een koffie minimaal 80 punten krijgt, betekent het dat de koffie gekwalificeerd kan worden als specialty coffee voor inkoop. Maar let op: de uiteindelijke smaak van de koffie wordt voor een groot deel ook bepaald door het koffie branden in de branderij.

Specialty coffee in het kort

De hele keten draagt bij aan de kwaliteit

Een koffieboon van hoge kwaliteit wordt met zorg geproduceerd, beoordeeld, gebrand en geconsumeerd volgens de richtlijnen van de SCA (speciality coffee assosciation). Elke schakel in de koffieketen van koffieboer, koffie-importeur, koffiebrander tot barista draagt hier zijn steentje aan bij.

Speciality coffee assosciation

SCA staat voor  The Specialty Coffee Association. De SCA vertegenwoordigt duizenden koffieprofessionals, van boer tot barista, over heel de wereld. De SCA ziet zich als de verbindende kracht tussen de specialty coffee industrie en de professionals die hierin werken. Het doel: samen met iedere koffieliefhebber een duurzame toekomst voor koffie op te bouwen.

Minimaal 80 punten

Pas als een koffieboon minimaal 80 punten scoort op de SCA Score sheet spreek je van een hoge kwaliteit koffieboon, oftewel Specialty Coffee.

Een hogere prijs

Voor goede koffiebonen betaal je een hogere prijs. Zo simpel is het. Om aan de hoge eisen van Specialty Coffee te kunnen voldoen, kost dat elke schakel in de koffieketen meer tijd en geld. Voor de prijs die jij betaalt voor je koffie krijg je niet alleen de beste koffie, maar zorg je er ook voor dat de koffieboeren beter betaald krijgen en onder betere omstandigheden kunnen werken en leven. 

Kweek je eigen koffieplant

Dat het klimaat in Nederland niet geschikt is voor de koffieplant bewijst de geschiedenis wel. Rond 1700 bracht de VOC de koffieboon naar Nederland om koffieplanten te kweken. Dat werd niets.

Sporten? Drink eerst koffie!

Ja, je leest het goed. Koffie drinken voordat je gaat sporten heeft een positief effect op je sportprestatie. Ook geeft koffie net dat beetje adrenaline om te gaan sporten als je even geen zin hebt. Handig goedje dus!