Leestijd: 3 minuten
1.365 x gelezen

Vette koffiebonen

Beste tijdstip koffie

Valt het je weleens op? Elke boon bevat oliën, maar de ene koffieboon is vetter dan de andere. Hoe kan dit? En wat betekent dit voor de smaak van je koffie?

Welke bonen zijn vet?

Er zijn verschillende redenen voor een koffieboon die aan de buitenkant vet is. De eerste is het type koffieboon. Robusta bonen hebben vaak al een vettig laagje aan de buitenkant. Arabica-koffiebonen zijn minder vet van zichzelf, maar kunnen wel vet worden. Dit komt door het brandingsproces. Donkergebrande arabicabonen (dark roast) zijn ook vet. Door de bonen extra lang te branden worden de bonen steeds donkerder. Door de hitte gaat de boon dan een soort van zweten. Resultaat: veel smaak gaat verloren en de boon wordt vettig aan de buitenkant.

Dit is ook interessant voor jou:  Arabica koffie

Wist je dat je koffiebonen ook vettig aan de buitenkant kunnen worden als je de boon te lang hebt liggen? Door het oxidatieproces komen de vetten naar buiten. Dit gebeurt vaak bij de koffiebonen die in de supermarkt liggen. Deze bonen liggen soms maanden in de schappen en zijn ook langer houdbaar. Maar zoals ik eerder heb verteld; lang houdbare koffie gaat echt ten koste van de smaak. 

Smaak vette koffieboon

Donkergebrande koffiebonen zijn vaak bitter van smaak. Weetje: Omdat de bonen eigenlijk te lang worden gebrand, gaat niet alleen de smaak verloren, maar ook het cafeïnegehalte.

Je vraagt je misschien af waarom er überhaupt dark roasts worden verkocht… Het antwoord is simpel. Hoe donkerder de koffie is gebrand, hoe stabieler de koffiesmaak is. Je brandt eigenlijk al de smaken weg (zonde!). Maar grote koffiefabrikanten vinden dit wel lekker makkelijk. Zo hoeven ze niet heel selectief te zijn in de koffiebonen die ze gebruiken;)

Dit is ook interessant voor jou:  Online koffie bestellen

Vette koffiebonen slecht voor espressomachine?

Door het vettige laagje van de koffieboon tast de koffieboon je koffiemolen aan. Je kunt je ook vast voorstellen dat het vettige laagje niet prettig voor je machine is. Ook je koffiebonenreservoir wordt er sneller ‘vies’ van. Een tip is om je koffiemolen, het bonenreservoir en de koffieautomaat dan ook vaker schoon te maken

Vette koffiebonen slecht voor gezondheid?

Koffie bevat geen cholesterol, maar wel cholesterolverhogende stoffen. Drink dus niet te veel koffie. Benieuwd naar de officiële richtlijnen? Bekijk ze op de website van het Voedingscentrum.

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 5 / 5. Stemmen 2

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram