Leestijd: 3 minuten
1.563 x gelezen

Vette koffiebonen

Beste tijdstip koffie

Valt het je weleens op? Elke boon bevat oliën, maar de ene koffieboon is vetter dan de andere. Hoe kan dit? En wat betekent dit voor de smaak van je koffie?

Welke bonen zijn vet?

Er zijn verschillende redenen voor een koffieboon die aan de buitenkant vet is. De eerste is het type koffieboon. Robusta bonen hebben vaak al een vettig laagje aan de buitenkant. Arabica-koffiebonen zijn minder vet van zichzelf, maar kunnen wel vet worden. Dit komt door het brandingsproces. Donkergebrande arabicabonen (dark roast) zijn ook vet. Door de bonen extra lang te branden worden de bonen steeds donkerder. Door de hitte gaat de boon dan een soort van zweten. Resultaat: veel smaak gaat verloren en de boon wordt vettig aan de buitenkant.

Wist je dat je koffiebonen ook vettig aan de buitenkant kunnen worden als je de boon te lang hebt liggen? Door het oxidatieproces komen de vetten naar buiten. Dit gebeurt vaak bij de koffiebonen die in de supermarkt liggen. Deze bonen liggen soms maanden in de schappen en zijn ook langer houdbaar. Maar zoals ik eerder heb verteld; lang houdbare koffie gaat echt ten koste van de smaak. 

Dit is ook interessant voor jou:  Ongebrande koffiebonen

Smaak vette koffieboon

Donkergebrande koffiebonen zijn vaak bitter van smaak. Weetje: Omdat de bonen eigenlijk te lang worden gebrand, gaat niet alleen de smaak verloren, maar ook het cafeïnegehalte.

Je vraagt je misschien af waarom er überhaupt dark roasts worden verkocht… Het antwoord is simpel. Hoe donkerder de koffie is gebrand, hoe stabieler de koffiesmaak is. Je brandt eigenlijk al de smaken weg (zonde!). Maar grote koffiefabrikanten vinden dit wel lekker makkelijk. Zo hoeven ze niet heel selectief te zijn in de koffiebonen die ze gebruiken;)

Niet vette koffiebonen?

Ben je op zoek naar niet vette koffiebonen, dan koop je lichtgebrande specialty coffee. De bonen hebben dan nog alle rijke smaken in zich. Koop je je koffiebonen in de supermarkt? Koop dan geen dark roast blends en enkel lichtgebrande koffie.

Vette koffiebonen slecht voor gezondheid?

Koffie bevat geen cholesterol, maar wel cholesterolverhogende stoffen. Drink dus niet te veel koffie. Benieuwd naar de officiële richtlijnen? Bekijk ze op de website van het Voedingscentrum.

Handtekening

Wat vond je van dit artikel?

Average rating 5 / 5. Stemmen 2

Er is nog niet gestemd. Wees de eerste!

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons op Instagram