Vragen over koffie

vragen over koffie

Heb je vragen over koffie? Grote kans dat jouw antwoord hieronder te vinden is. Is je vraag niet beantwoord? Laat je vraag achter in de comment, en ik beantwoord 'm graag voor je!

Het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato zit ‘m in hoe je de koffie bereidt. Een latte macchiato maak je met espresso. En je doet eerst melk en daarna koffie een in mooi hoog glas. Hierdoor ontstaan de welbekende lagen. Bij koffie verkeerd schenk je warme melk bij een normale kop koffie. Dit meng je in de kop.

// Bekijk meer koffiesoorten met melk

// Bekijk ook koffiesoorten zonder melk

Bij een cappuccino schenk je eerst één deel espresso, dan één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. 

// Bekijk meer koffiesoorten met melk

// Bekijk ook koffiesoorten zonder melk

Een espresso is een kopje koffie (30ml) dat wordt bereid door water onder hoge druk. Het water wordt onder deze hoge druk (rond 9 bar) door een hoeveelheid fijngemalen koffie geperst. Hierdoor heeft espresso een intense smaak. 

// Bekijk meer koffiesoorten zonder melk

Als je koffie wilt drinken met veel cafeïne kies je voor koffie van robusta-koffiebonen. Omdat de plant lager groeit, maakt de koffieplant veel cafeïne aan om zich te beschermen tegen insecten en ziektes. Deze koffiebonen zijn afkomstig van de Robusta-koffieplant. Samen met de Arabica-koffieplant produceert deze koffieplant de meestgebruikte koffiebonen.

Daarnaast zit er in filterkoffie meer cafeïne dan in een espresso. Echt waar! Dit komt omdat de tijd dat het water door de gemalen koffie loopt bij filterkoffie een stuk langer is dan bij een espresso. Hierdoor heeft het water meer de tijd om de cafeïne uit de koffie te trekken. 

Cuppen is het proeven van koffiemonsters. Met cuppen wordt de kwaliteit van koffie bepaald. Cup betekent smaak.

// Lees meer over cuppen 

Er zijn grofweg 2 soorten koffiebonen die worden gedronken: arabicabonen en robustabonen. Het verschil zit ‘m onder andere in de hoogte waarop de plant zich bevindt. Vanaf 900 meter boven zeeniveau groeien de arabicabonen. Deze koffiebonen vormen de basis van specialty-bonen. Specialty-bonen hebben een diepere smaak en zijn een stuk bewerkelijker om te verbouwen en verwerken. Robustakoffie levert een grotere oogst dan arabicakoffie. Robustakoffie is daardoor goedkoper te produceren. Deze koffieboon wordt vooral gebruikt in melanges (blend) en voor de productie van oploskoffie. Deze koffieplant groeit tot een hoogte van zo’n 700 meter. 

// Meer over koffieplanten

Je ziet het vaak op een verpakking staan: Single origin koffie. Dit is koffie die niet gemengd is met andere soorten koffiebonen. Dit koffiebonen van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. Een single origin heeft dus echt een heel zuivere en authentieke smaak.

De duurste koffie van de wereld komt uit Indonesië: ‘kopi lowak’. Deze koffie is zo kostbaar door het ingewikkelde productieproces. Want de koffieboon wordt namelijk eerst gegeten en uitgepoept door een kat! De Lowak krijgt de rode koffiebessen te eten. Daarna wordt de koffiebonen uit de uitwerpselen van de lowak gevist. Door het fermentatie proces dat zich afspeelt in de darmen van de Lowak, krijgen de koffiebonen een speciale smaak. De koffiebonen worden vervolgens net als andere koffiebonen gewassen en gedroogd. Hoe duur deze koffie is? Een kilo ‘Kopi Lowak’ kan met gemak tussen de € 200 tot € 500 euro kosten.

De 3 grootste verschillen tussen commodity koffie en specialty koffie zijn de kwaliteit van de koffie, de versheid en de prijs die je ervoor betaalt. Voor goede koffiebonen betaal je een hogere prijs. Zo simpel is het. Om aan de hoge eisen van Specialty Coffee te kunnen voldoen, kost dat elke schakel in de koffieketen meer tijd en geld. Voor de prijs die jij betaalt voor je koffie krijg je niet alleen de beste koffie, maar zorg je er ook voor dat de koffieboeren beter betaald krijgen en onder betere omstandigheden kunnen werken en leven. 

Specialty coffee wordt heel anders verwerkt dan commodity coffee. Daarnaast wordt specialty coffee vers gebrand. In de supermarkt, waar je vaak commodity coffee koopt, is de koffie soms wel een half jaar geleden gebrand. Daarnaast is commodity koffie vaak heel donker gebrand. Dit is niet voor niets, want door donker te branden, verliest koffie zijn smaak. En omdat commodity koffie eigenlijk de koffie is die niet goed genoeg is voor specialty koffie, proef je dat niet. Daarnaast wordt de smaak door het heel donker te branden heel eentonig en wat bitter. Niet zoals koffie hoort te smaken! 

// Bekijk de kenmerken van specialty coffee

Voor goede koffiebonen betaal je een hogere prijs. Zo simpel is het. Om aan de hoge eisen van specialty coffee te kunnen voldoen, kost dat elke schakel in de koffieketen meer tijd en geld. Voor de prijs die jij betaalt voor je koffie krijg je niet alleen de beste koffie, maar zorg je er ook voor dat de koffieboeren beter betaald krijgen en onder betere omstandigheden kunnen werken en leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *